Přes mastnou kyselinu na spavou nemoc

25.8.2006
Trypanosoma Brucie, poddruh  Brucei, v podobě, v jaké se vyskytuje v krevním řečišti. Černá úsečka je 10 mikrometrů dlouhá.

Prvok způsobující spavou nemoc, Trypanosoma Brucei, dokáže připravovat mastné kyseliny (organické kyseliny s dlouhým uhlovodíkovým řetězcem) dosud neznámým způsobem, což zjistila skupina vědců z Johns Hopkins Univesity. K syntéze kyseliny myristové CH3(CH2)12COOH, s jejíž pomocí kotví své membránové proteiny, používá enzym, o němž bylo doposud známo, že pouze umí prodlužovat řetězce mastných kyselin o dvouuhlíkové štěpy a nikoliv zahájit syntézu kyseliny samé. Odhalení této jedinečné metabolické cesty otevírá další možnost pro přípravu účinných léků proti spavé nemoci, jíž trpí asi šedesát milionů lidí.

Prvoci rodu Trypanosoma jsou vesměs parazity se složitým životním cyklem, kteří se vyskytují v tělech bezobratlých, savců, ale i obojživelníků a ryb. Způsobují řadu různých onemocnění, např. Chagasovu chorobu, jíž vyvolává druh Trypanosoma cruzi. Jde vlastně o americkou obdobu spavé nemoci, která je endemická v subsaharské Africe.

 
Odeslat komentář k článku "Přes mastnou kyselinu na spavou nemoc "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Přes mastnou kyselinu na spavou nemoc " e-mailem

Diskuse/Aktualizace